Wespen bestrijden

Wespen bestrijden

Heeft u overlast van wespen?

VEVO Plaagdierbeheersing kan uw wespenplaag of overlast van de wespen voor u bestrijden.

Wespen

Wespen zijn over het algemeen erg nuttig insecten, maar toch wordt de aanwezigheid van wespen als overlast ervaren en worden vaak bestreden, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Wespen zijn vleeseters en bij aanwezigheid van wespen zal er minderlast van muggen en vliegen worden ervaren.

Welke soorten zijn er allemaal

De gewone wesp en de Duitse wesp zijn de meest voorkomende soorten in Nederland en worden ook wel limonadewespen genoemd. De wespensoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden en met name de werksters lijken veel op elkaar. Een kolonie kan uitgroeien tot wel 5000 exemplaren. De aanwezigheid van Franse veldwespen neemt de laatste jaren ook toe. De wespen zorgen meestal in augustus en september voor de meeste overlast.

Naast de wespen hebben we tegenwoordig ook veel last van de Europese Hoornaar. De hoornaar lijkt op de wesp, maar is met zijn grote van ca. 3 cm groter als de gewone of duitse Wesp. 

Wanneer wespen met rust gelaten worden zullen ze niet gauw steken, enkel wanneer het nest verstoord wordt of ze in gevaar zijn zullen ze steken. Wanneer men gestoken wordt kan een allergische reactie optreden, waardoor direct contact opgenomen worden met een arts of 112 gebeld moet worden.

Hoe ziet de wesp eruit

De gewone wesp en de Duitse wesp lijken veel op elkaar. De wespen hebben een slank achterlijf met geel/zwarte dwarstekeningen en een angel. De overgang van thorax (borststuk) naar het abdomen (achterlijf) is sterk ingesnoerd. De zogenoemde wespentaille.De koninginnen kunnen wel 20 mm lang worden en de werksters worden 10-15 mm lang.

De Franse veldwesp is wat slanker en afgeplat en het lichaam is grotendeel zwart met geel. Het grootste verschil met de gewone wesp en Duitse wesp zijn de lange, hangende poten. 

Hoornaars zijn stukken groter dan de duitse wesp en de gewone wesp. De grootte van een hoornaar is afhankelijk van zowel het geslacht als de rol. Zo worden mannetjes tussen de 21 en 28 mm, werksters tussen de 18 en 24 mm en koninginnen 25 tot 35 mm. Hoornaars hebben naar verhouding een erg grote kop, welke geel met oranje tot rood van kleur is. Het borststuk, dat de poten en vleugels bevat, is vaak rood en zwart gekleurd. De vleugels van de hoornaar hebben een wat rokerige bruinrode kleuring. Zoals kenmerkend voor alle wespensoorten heeft de hoornaar ook een duidelijke wespentaille. Het eerste segment van het achterlijf is bij de hoornaar ook roodbruin van kleur  

Hoe leeft de Wesp

De gewone wesp en de Duitse wesp leven als een familie bij elkaar. In het voorjaar gaat het (bevruchte) vrouwtje op zoek naar een meestal beschutte plaats om een nest te bouwen De wespen knagen aan hout en diverse andere vezels. De materialen worden fijngekauwd en samen met speeksel ontstaat een papierachtig materiaal waar de raten van worden gemaakt, waarin de koningin haar eitjes legt.

Wat eet een wesp

Wespen consumeren voornamelijk andere insecten. De eiwitten uit deze insecten zijn de wespen nodig voor hun eigen verzorging, maar ook de larven worden hiermee gevoed. Tevens nuttigen ze veel koolhydraten welke ze halen uit nectar, rijpe vruchten, honingdauw, limonade enz. .

Hoe ontwikkelt een wesp zich

De koningin legt aan haar eitjes in de cellen raten. Nadat de larven zijn uitgekomen worden deze totdat ze verpoppen door de koningin verzorgd. De uit de poppen komen de (onvruchtbare) werksters zien er hetzelfde uit als de koningin, maar dan kleiner. In de tweede helft van de zomer komen mannelijke wespen uit de poppen en nieuwe (vruchtbare vrouwtjes). Zij verlaten het nest om te paren, waarna het mannetje sterft, In het najaar sterft het gehele nest uit en de bevruchte vrouwtjes zoeken een beschutte plaats op om te overwinteren en in het voorjaar wordt een nieuwe kolonie gesticht.

Wat kunnen we doen om wespen te weren

Om wespen buiten te houden, moet men goed sluitende horren plaatsen in open ramen en deuren. Dicht alle naden, kieren en spleten (in gevels) met een daarvoor geschikt materiaal en plaats zogenaamde “bijenbekjes” in stootvoegen, om te voorkomen dat wespen zich kunnen nestelen in de spouwmuur. Houd daarnaast vuilcontainers en afvalemmers gesloten, om voedselaanbod te beperken.

Wat moeten we niet of juist wel doen

  • Sluit nooit uitvliegopening voordat het nest bestreden is af. De wespen zullen altijd een uitgang vinden of creëren, waardoor ze ook binnen terecht kunnen komen.
  • Maak geen heftige bewegingen naar wespen.
  • Drink niet uit een flesje of blikje, maar uit een glas.
  • Dek (zoete) etenswaren en/of plaatsen een anti-insecten ventilator.

Hoe wordt een wespennest bestreden.

Een wespennest wordt bestreden door middel van een poeder aan te brengen t.p.v. de openingen waardoor de wespen vliegen om het nest te betreden. Het middel wordt met behulp van een poederspuit ingespoten. Normaal gesproken zullen er binnen enkel uren geen activiteiten in en ronde het nest waargenomen worden.